virussen

Een bekende truc om mensen te foppen is door bijvoorbeeld de virusmail MS Update Announcement. Deze e-mail lijkt heel echt en ze laten het lijken  dat door uitvoer van het bijgevoegde programma de computer wordt beveiligd tegen de nieuwste virussen. Maar deze mail komt niet echt van Microsoft af, ze doen alsof en de bijlage is een virus.

Verder heb je ook e-mails met virussen waarvan het lijkt dat ze afkomstig zijn van een mailserver of internetprovider. Dat zijn berichten zoals "Mail Delivery failure" of "Internet Provider Abuse" of een onderwerp wat hier op lijkt. Sommige virussen kunnen de e-mails zo aanpassen dat ze van de juiste helpdesk afkomen. Bijvoorbeeld iemand met het emailadres boemerang@hotmail.com krijgt zogenaamd een email van de helpdesk van Hotmail. Maar deze mail is eigenlijk van iemand anders.

Door te vermelden dat het bericht virusvrij is proberen sommige virussen de kans op infectie te verhogen. Toch zijn er ook nog steeds veel 'domme' virussen die als onderwerp hebben een "Hallo" of "zie bijgevoegd bestand". Vaak weet je dan al dat hier een virus op zit. 

Bij verspreiding via e-mail zit het virus meestal  in het bestandje. De bestandsnaam kan altijd dezelfde zijn maar kan ook op basis van het e-mailadres van de ontvanger zijn of volstrekt willekeurig. Meestal proberen ze nog om het te verbergen dat het een uitvoerbaar bestand is. Een constructie zoals C is gebruikelijk (deze truc werkt echter alleen op computers met het Microsoft Windows-systeem). Men maakt hier makkelijk gebruik van de optie die sommige e-mailklanten hebben om de bestandsvorm te verbergen. Hierdoor lijkt het een onschuldig tekstbestand. Jammer genoeg is deze optie standaard ingeschakeld op de meeste versies van Microsoft Outlook, Outlook Express.

De bestandsvorm van het virus kan verschillen. Macrovirussen kunnen aanwezig zijn in documenten die de  programma's  kunnen opstarten zoals het geval is bij Microsoft Word, Microsoft Powerpoint, Microsoft Excel of Microsoft Access.

De nieuwste virussen maken gebruik van de spoofeigenschap: het sturen onder een e-mailadres van iemand anders.

vroeger waren er allerlei virussen die op hun eigen manier schade aanrichtten.

Zo waren er bestandsvirussen die  de viruscode aan programma's toevoegden die de bestandjes hebben. Als er zo'n programma wordt gestart, wordt het virus geactiveerd. Dan kan het virus
zich verspreiden naar andere bestanden kopiĆ«ren.

Macrovirussen werden verspreid in bestanden met een macro erin, zoals Word-documenten.

ootsectorvirussen voegden gegevens toe aan het opstarten van een besturingssysteem.

Zo zijn computerwormen en Trojaanse paarden geen virussen, maar wel andere vormen van malware.

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb